Itens | 06 308 588 15

Warmtepomp

Warmtepomp

Net als de cv-ketel is een warmtepomp een verwarmingsinstallatie, maar de manier van verwarmen is compleet anders. Vaak wordt er bij een warmtepomp gebruik gemaakt van lagetemperatuurverwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming). Deze manier van verwarmen wordt meestal ervaren als comfortabel. En omdat u vooral elektriciteit gebruikt in plaats van gas, bespaart u op uw energierekening en is het bijzonder milieuvriendelijk.

Warmtepompprincipe

 

Voor de verwarming gebruikt de warmtepomp bodemwarmte, bodemwater of lucht als (gratis) energiebron om cv- of tapwater te verwarmen. Het bronmedium wordt door een pomp over een warmtewisselaar (verdamper) geleid. Het in de verdamper aanwezige vloeibare koudemiddel neemt de warmte van de bron op en verdampt. De damp wordt door een compressor aangezogen en samengeperst, waardoor de druk en de temperatuur ervan oplopen.

In een tweede warmtewisselaar (condensor) condenseert de damp weer tot vloeistof. In deze fase levert de warmtepomp energie aan het water voor ruimte- of tapwaterverwarming. Daarna wordt met een expansieventiel de druk en de temperatuur van het koudemiddel weer verlaagd en begint de kringloop van vooraf aan.

Bij toepassing van bodemwarmtesysteem heeft de bodem een redelijk vaste temperatuur tussen de 0 en 10 graden Celsius, hiermee kan dit systeem de woning of bedrijfspand uitstekend koelen (passieve koeling) zonder dat hier grote hoeveelheden energie voor benodigd zijn zoals met conventionele koelsystemen. Tevens is het op vrijwel alle warmtepompen mogelijk om de werking van de warmtepomp om te keren voor actieve koeling van een woning of gebouw.